Bahan-bahan:
1kg kacang tanah
8 ulas bawang merah
20 tangkai cili kering (aku guna cili kering yang pendek tu)
2 buah gula melaka
Udang kering peket besar ( nak letak daging cincang pn bole)
Garam
Minyak untuk menumis
Air (optional)
Cara-cara:
- Pilih dan buang kacang yang rosak bagi elak rasa kuah kacang jadi tak sedap.
- Cuci kacang tanah dan goreng tanpa minyak dengan api sederhana. Goreng sampai kacang bertukar jadi warna coklat sikit. Aku amek masa sejam setengah nak dapatkan warna yang cantik sebab kalau kacang tak coklat, nanti kuah kacang nampak pucat. Kacau non stop ok. Kalau rajin bole la try picit kacang tu nak test kalau kulit dia dah kering dan mudah diasingkan nanti.
- Sejukkan kacang tanah yang dah masak sempurna dan warna yang cantik.
- Asingkan kulit kacang dengan cara meramas-ramas beliau. Haha..syokkan
- Bila dah ramas, kulit yang terpisah tu agak halus. Jadi kat sini korang kena ada skil menampi kacang ala-ala tampi padi la lebih kurang supaya kulit kacang tu terbang dan kacang jadi bersih tanpa kulit.
- Kisar separuh halus kacang yang dah bersih tanpa kulit. Mak aku tak suka kalau kacang tu halus sangat. Tak dapat kunyah katanya. Jadi caranya isi kacang hampir penuh dalam blender dan isi air ikut paras kacang. Kisar then stop. Gaul supaya kacang yang belum hancur kat bahagian atas tu turun ke bawah. Aku dapat tekstur yang perfect. Tak kasar dan tak halus sangat.
- Kemudian tumis cili kering yang dikisar dengan bawang merah sampai pecah minyak.
- Masukkan udang kering yang ditumbuk
- Masukkan kacang yang telah dikisar tadi
- Masukkan gula melaka dan kacau
- Masak sehingga jadi pekat yang diingini. Kalau pekat sangat bole masukkan air.
Ni kuah kacang yang ntah berapa kali dipanaskan. Siap ada yang nak order. Huhu |
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment