Back to Top

Penurunan Harga Minyak Tidak Menjamin Penurunan Harga Barang

Aku setuju sangat dengan tajuk berita Sinar Harian tu. Sebenarnya aku concern jugak hal-hal ekonomi negara ni. Ambil tau jugaklah sikit-sikit walaupun kadang-kadang dengar dari mulut orang dulu baru nak update. Huhu. Tak pernah nak fikir kesan yang ini nanti effect kat mana pulak. Tapi sekarang sel-sel hotak aku dah semakin berhubung nampaknya.

Semua orang dah tau harga petrol dah turun. Ada kawan aku tanya harga barang turun ke tak. Mestilah tak sebab dah nama pun orang meniaga mesti dia nak untung lebih. Bila minyak naik sikit bukan main dia naikkan harga melambung tinggi. Bila harga minyak turun, takde pulak diorang sebok-sebok nak turunkan harga. Itu biasa.

Sungguhpun harga petrol turun, itu bukanlah sesuatu yang baik bagi kerajaan yang sebok nak bayar hutang beratus bilion tu. Dah kena GST nanti baru kita akan tau kesan penurunan harga petrol ni bakal menurunkan kos hidup kita atau tak. Kita dapat berjimat dengan harga petrol yang dah murah, tapi bank akan naikkan interest rate sebab diorang tak nak rugi dalam situasi ekonomi yang buruk ni.

Siapa-siapa yang ada loan contohnya asb akan rasa kesan kenaikan interest rate tu. Installment bulanan akan bertambah. Tak mungkin la dalam masa sekarang ni bank nak fixed kan jugak bayaran bulanan tu. Rugilah diorang sebab bila libatkan investment, nilai ringgit sangat memberi kesan. Jadiny masa yang terdekat ni bukanlah masa yang bagus untuk kita berhutang atau membeli aset seperti rumah atau kereta.

Walaupun loan dengan bank nampak menyesakkan dada, tentulah penurunan harga barang ni bole bagi kesan yang baik untuk kita jugak terutamanya yang suka travel jauh-jauh tu. Hehe. Dah bole save kat minyak, bawaklah tent sekali untuk lebih jimat. Haha. Tapi apa-apa pun berjimatlah ketika berbelanja.

Pesanan ini dibawakkan oleh ada sorang umat tu yang tetiba datang rumah marah-marah tanya kenapa suami aku biar gelen petrol kat luar je nanti orang curik. Masa petrol mahal pun suami aku biar kat luar jugak gelen tu. Haha

No comments:

Post a Comment

 

Copyright© Diari Rara. Denim Template By CikkMiraDotCom . All right serve.