Back to Top

Pilihan Hati Mak Yang Terkini, Komprehensif Dan Fantastik

Akhirnya mak dah bertukaq line ke Tone Excel lepas dah tak tahan tengok junior uia mak siap drive GTR dia beli kereta jepun tu guna duit hasil jualan simkad ni ja. Mak pun nak la jugak merasa drive range rover kot la ada rezeki lepas guna simkad ni. Tu sebab paling utama kenapa mak tukaq simkad mak. Nak kaya raya esok-esok bila dah kaya bole study sampai ke tua toksah dok kalut nak cari duit dah. Sebab yang tak berapa nak utama mak bertukaq simkad ni adalah bila mak rasa kesian pulak kat suami mak tiap-tiap bulan dok topup kan mak tapi mak cuma dapat apa yang suami mak bayaq ja. Selalu topup RM30 beli internet segig RM28 tinggai kat mak RM2 ja bila mak nak call kampung terpaksa pau kredit suami balik. Haha. Jadi mak pilih nak jadi pengguna yang bijak. Setiap kali suami mak topup, mak dapat passive income + big point + insurans kemalangan. Bukan ka kita ni housewife? Bukan ka?

Ala mak tau lama dah pasal tone excel ni. Bukan takdak kawan ajak mak tukaq simkad ni pun tapi biasa la kita ni pun kalau dah nama dia melayu ego tak bertempat. Taknak tukaq simkad satgi kawan kita yang kaya tapi bila tengok depa dah kaya raya baru la kita ni nak terhegeh-hegeh. Tapi nasib baik la mak dah sedaq selama ni mak dah setia secara membuta tuli kat telco lama tiap-tiap bulan dok mencarut servis telco lama cenggini cenggitu tak pernah menyenangkan hati dan sekarang mak dah tukaq pun simkad mak. Suami mak pun tukaq simkad dah. Sebelum ni topup sampai dua tiga kali sebulan tapi dapat sakit hati jugak. Pakai bil lagi la membazir line kat sini tak berapa nak elok.

Bila suami mak topup kan mak RM30, mak dapat 70 points Big Points. Dulu mak ingat ala apa sangat la Big Points ni kot la bila nak redeem point dapat bocong ayaq ja. Itu dulu masa mak tak tau. Bila mak dah tau, kalau mak kumpul point, mak bole redeem tiket kapal terbang free rupanya. Wow! Awatla mak yang selama ni jadi frequent flyer Air Asia tak pernah nak ambik pedulik? Kalau la tiga tahun lepas mak dah guna simkad ni, mungkin hujung tahun ni mak dah bole honeymoon kat Australia. Tapi itu cerita kalau. Syaitonnirrajim dengan suku sakat dia suka sangat la cerita kalau ni.

Dah la dapat 70 point sekali topup, dapat internet percuma segig pulak tu. Bila mak cek baki, betoi-betoi ni kredit RM30 yang suami mak topupkan tu tak berkurang. Tak macam sebelum ni confirm tinggal RM2 ja. Haha. Bila mak cek akaun mak kat website depa pulak, mak tengok baki akaun mak ada 90 sen dalam tu. Wow! Suami mak topup, mak dapat duit balik. Mak dok kira macam mana diorang ni meniaga? Tak rugi ka wat lagu ni banyak sangat nak bagi bila setiap kali topup. Haha. Lalu mak pun rasa berbangga pasal mak rasa mak dah jumpa simkad yang paling best sekali. 

Masa mula-mula mak beli simkad ni, harga memang mahal la RM90 tak termasuk GST dan postage. Tapi bila mak dah activate simkad mak, mak cek baki dalam tu ada RM30 lepas tu mak dapat mesej bagitau automatik mak dapat 20% off kalau mak shoping kat Zalora tambah lagi dapat segig internet percuma. Mak cuma mampu berhahaha ja, nak. Apa maksud semua ni. Mak tak paham tapi semuanya melapangkan dada mak. Mak rasa mak dah tak bazirkan duit suami mak lagi dengan topup yang sia-sia sebelum ni.

Lepas tu pulak, first time la ni kan mak beli simkad mak jumpa ada kad insurans sekali depa pi tepek kat frame simkad tu. Mak pun terus teruja sebab tak pasal-pasal bila suami mak topup kan mak, mak secara automatis dilindungi dengan insurans kemalangan. Padia semua ni? Bukan insurans bayaq sia-sia ja ka kalau missed sebulan tak bayaq insurans kira burn? Mak tak berapa nak tau la pasal mak memang takdak insurans. Bukan ka kita ni housewife? Bukan ka? Disebabkan ada kad insurans kemalangan ditepek sekali, untuk pertama kalinya dalam hidup mak, mak simpan frame simkad dalam wallet mak yang kalau sebelum ni frame simkad max ka, cel ka, al ka hilang lenyap cenggitu ja tak tau simpan mana. Selepas semua kejadian ni, mak rasa nak pengsan-pengsan kerana mak tak sangka dalam dunia ni selain beli emas, tanah dan rumah, masih ada lagi benda yang buat duit kita masih bernilai bila kita berbelanja kat dia.

Begitulah pengalaman mak bila guna simkad paling best abad ni. Sekarang bila mak dah rasa best, mak nak buat duit pulak dengan simkad ni. Korang pulak macam mana? Nak guna simkad ni ja ka atau nak guna dan jual? Setakat guna ja pun bole dapat duit, nak guna dan jual pun lagi la banyak dapat duit. Mana lagi best? Mak nak guna dan jual sebab mak nak kaya raya dok umah jual simkad sambil goyang kaki baca Jodi Picoult. Korang pilih la sendiri.

Kalau korang dah pilih, mai la whatsapp mak 


Kisah Duka Mak, Nak..

Dah lama mak tak blogging kan, nak.. Mesti haters mak tertunggu-tunggu post terbaru dari mak. Maklumlah mesti haters mak nak tau perkembangan terbaru mak. Haha tetiba la bole perasan ada haters pulak. Sebenaqnya.. Beberapa bulan yang lalu, mak melalui saat-saat yang sukar. Bukan sekali episod duka tu, nak. Tapi tiga kali. Kawen cerai kawen cerai ka? Tanya haters mak dalam hati. Haha tetiba lagi..

Kisah duka tu bermula dari hari kedua puasa kelmarin. Selepas buka puasa hari pertama, dan time tu pulak tengah happy dah 2 minggu lambat datang kotor, tiba-tiba malam tu mak period. Duka laranya hati mak tu Tuhan ja tau, nak. Sudahla kena menanggung sakit period pain, tapi mak tabah ja. Dugaan hidup.. Esok hari nya walaupun mak tak puasa tapi mak tak makan. Buka puasa hari kedua mak buat teh ais dah abes piang punya. Lepas minum teh ais mak dah rasa tak selesa kat perut. Ada rasa pedih-pedih sikit dan tak selesa bila tidoq.

Sakit pedih- pedih tu berlarutan sampai tiga hari lalu isnin tu mak ke klinik pegi cek. Masa tu yang attend mak MA ja jadi macam biasa bila sakit sebelah kiri dia kata gastrik. Kalau sakit sebelah kanan dia kata apendik. Mak pun pelik. Mak tak puasa pun bole gastrik. Bila dapat ubat gastrik, mak pun gigih la makan bila dah sampai rumah tu. Malangnya, sakit perut mak bertambah teruk macam baik tak payah makan ja ubat tu. Sakit sampai berguling-guling dan menangis-nangis. Rasa macam perut mak tu kena hiris ngan pisau, nak. Nasib baiklah mak ada mintak suami belikan ubat gastrik kat farmasi. Maklumlah ubat gastrik kat klinik hang nak expect apa, nak. Ubat farmasi tu ok tapi nak kena keep continue amek pulak. Kalau tak amek nanti dia jadi balik sakit tu. Malam memang tak lena tidoq la merengek sana, merengek sini sorang-sorang.

Esok pagi bangun rasa sakit tu masih teruk. Lepas buang air, start balik dah mak berguling-guling. Tak bole jadi, mak call suami mintak mak hantar pegi klinik pagi tu jugak sebab dah tak tahan. Mak sakit sampai menggigil-gigil dan tak bole nak mengerang dah. Sampai di klinik doktor cek tapi mak direct ja cakap nak ubat tahan sakit. Doktor suspek perut mak banyak sangat asid jadi dia tahan dulu dekat bilik pemerhatian suh minum air kapur tu lagi. Mak telan ja la kot la bole baik tapi jadi lagi sebaliknya. Sakit tak hilang tapi makin teruk. Doktor datang dan bagi ubat tahan sakit. Bila sakit dah hilang, bahagian bawah mak pulak rasa sakit tak selesa. Bila tanya nurse dia pun tak bole nak jawab. Mak pikir takpa la janji sakit perut dah hilang. Mak pun gigih bangun dari katil jalan macam penguin tahan sakit kat bahagian peranakan tu pulak.

Sakit masih tak berkurang sampai mak pun tak tau nak makan ubat apa nak bagi sakit tu hilang. Malam tu jugak mak ajak suami mak pergi hospital. Sebab dah sakit sangat MA terus tolak masuk yellow zone. Masuk hospital Tuhan ja tau seksa dia. Nak kena pegi toilet amek urine, amek darah, satgi pegi xray pulak dengan drip kat tangan nak kena gantung menatang air tu bagai. Masa sampai doktor tengok sakit sangat dia terus bagi ubat tahan sakit. Lepas dapat ubat, mak terus ok tapi rasa macam mamai sikit rasa nak muntah tengok sekeliling mak. Terus mak ajak suami balik sebab sebelum ni mak ada sejarah lari dari hospital sebab nak rasa tidoq kat katil umah. Katil spital tak best. Haha.. Tapi doktor tahan tak bagi balik sampai dapat result blood test. Tunggu punya lama bila dah dapat doktor tak bagitau apa-apa cuma bagi balik ja. Sakit masih tak hilang.

Sakit tu berlarutan sampai 2 minggu. Mak ajak suami mak pergi hospital lagi tapi pergi hospital waktu malam bukanlah tindakan yang bijak dengan keadaan mak yang tak berapa nak boleh berlakon macam sakit sangat. Mak ajak balik singgah klinik swasta 24 jam ja. Bila cek kat sana, doktor suspek ada jangkitan kat salur kencing jadi dia bagi antibiotik. Alhamdulillah.. Lepas makan antibiotik, mak pun sihat, nak.

Tapi kisah duka part one tu cuma teaser ja, nak. Dia punya dugaan paling besar tu  bila masuk part two ngan part three. Lebih kurang seminggu lepas balik dari Terengganu, mak sakit lagi. Kali ni sakit dia tak pedih dan mak tak sampai tahap mengalirkan air mata tapi masih berguling. Sakit dia datang bila mak elok-elok bagi salam solat subuh nak salam suami dah tak mampu sebab sakit perut datang lagi. Masa tu memang mak tak pikir la tu sakit nak berak sebab sakit dia pun lain macam. Makin lama makin teruk. Terus mak ajak suami pergi hospital pagi tu jugak. Sampai kat hospital macam biasa masuk yellow zone lagi tapi masa tu sakit perut dah kurang sikit. Ntahla mak pun tak tau sakit dia flactuate sangat. Kejap sakit sangat. Kejap bole tahan. Xray lagi macam biasa urine ngan blood test. Masa first xray doktor kata banyak najis dalam usus. Dia bagi ubat bontot. Dahla seksa tapi sakit tak hilang jugak walaupun dah buang air lepas masukkan ubat tu. Kali ni mak tabah ja sebab mak nak tau sebab apa mak sakit sampai dua kali ni.

Doktor suruh xray lagi kali kedua kat bahagian dada pulak. Lama tunggu bila mak pun dah ok sikit sebab dah dapat ubat tahan sakit, mak tengok jam pun dah pukul 3 petang, macam biasa la mak tanya doktor bole balik tak? Tapi doktor tu jawab tunggu dulu nanti doktor bedah datang. Mak macam..what?? Doktor bedah? Ya sebab doktor suspek appendik. Bila doktor bedah datang ramai-ramai kerumun mak, depa kata mak ni suspek appendik jadi dia suggest operate ja. Luka x besaq dalam 4 cm ja dia kata. Tapi nak lagi best doktor pompuan tu kata, buat laparoscopic lagi benefit la untuk mak. Mak ingat sangat ayat tu sebab dia bagi harapan kat mak. Masa tu mak sakit sikit-sikit lagi. Mak pun tak tau nak decide macam mana. Mana ada ruang dah nak google implication dia jadi mak pun ok ja.

Masa doktor bedah datang bawak borang suruh sign, mak bagitau dia mak tak sakit dah kot la x payah bedah. Dia pun dah pelik tadi sakit dia cakap. Mak tak pelik lah pasal dia dah bagi ubat tahan sakit. Tapi doktor tu nasihatkan operate jugak. Nanti kalau apendik pecah lagi susah. Mak pun isi ja la borang tu tak bole nak pikir macam mana dah. Dalam hati Tuhan ja tau mak punya berdebar-debar nak operate malam tu jugak tapi mak buat rileks. Petang tu jugak mak admit surgical ward. Nasib baik dapat bilik best toilet depan katil ja dan tak nampak pesakit lain. Bersih pulak tu. Masa dalam wad pun mak ok dah tak sakit bila doktor tak tekan perut mak. Mak tunggu ja la time nak operate. Malam tu tak jadi nak operate pulak sebab operation theatre dia penuh.

Hari isnin pagi tu mak bangun, mak nampak kat whiteboard luar bilik tu depa tulis nama mak bawah dia nama operation yg mak nak kena lalu tu dengan status kiv. Pukul 2 tu nurse datang bawak baju bedah suruh mak tukaq. Masa tukaq baju tu mak cool ja. Dah lepas tukaq baju doktor mai lagi suh sign satu borang kalau ada implication mak dah bagi izin siap-siap untuk tranfusion darah. Mak tanya ada implication ka operation ni. Dia bole tanya mak balik doktor bedah takdak bagitau ka. Kalau mak dah tau sumpah dah la mak tak tanya doktor tu dah. Masa tu mak dah goyang rasa nak menangis. Mak sign ja la tabahkan hati. Suami mak dah lain macam masa tu. Risau bukan kepalang. Tapi doktor ni kadang-kadang banyak sorok, nak. Kalau hang atau sapa-sapa ahli keluarga hang nak kena operate, better tanya doktor betul-betul macam mana prosedur dia, implication dia. Episod ni paling duka bagi mak.. Mak ingat everything will gonna be ok, nak.. Tapi mak silap..

Masa dalam operation theatre, doktor yang attend mak tu muka dia nervous gila lepas tu dia bole tanya mak pulak mak nervous ka tak. Aih? Mak pun pikir apahal la doktor ni. Tapi mak yakin ja la doktor yang akan bedah mak tu expert-expert semuanya. Bila masuk dalam bilik tu, mak baring atas katil bedah tu dengan lampu besaq dia yang macam dalam drama kat tv tu, doktor masukkan morfin terus mak lelap. Sedaq-sedaq mak dengaq doktor panggil nama mak. Rasa macam kejap tapi suami kat lua nangis-nangis tunggu sampai 4 jam. Rasa sakit kat perut dan mak rasa kecewa.. Akhirnya mak dah lalui pembedahan..

Bila dah tolak masuk dalam wad balik, nurse datang nak cuci luka. Bila mak tengok luka operate tu mak rasa happy sebab luka walaupun ada tiga tempat kena tebuk tapi dia kecik ja. Takdak parut pun. Esok nya doktor bagi mak balik. Selama mak jaga luka operate tu, mak tak pernah demam ka, muntah-muntah ka. Mak ingat semua dah ok tapi mak silap. Cukup tiga minggu mak operate laparoscopic, mak sakit perut balik lepas mak makan tengah hari dengan suami. Kali ni lebih teruk dan terlalu teruk sampai mak tak tahan mintak suami ambik pisau dan tikam mak. Terlalu sakit. Masa mula-mula datang sakit tu mak ingat mungkin mak keracunan makanan jadi mak pun pergi membuang. Tapi sakit tak berkurang jugak. Mak muntahkan pulak yang mak makan tu sampai dua kali tapi lepas tu sakit bertambah teruk.

Sakit dia sampai mak tak bole nak jalan. Jubah pun suami mak yang sarung kan. Jalan berpapah pun mak tak mampu. Bila sampai hospital,suami mak terpaksa dukung buh mak atas katil. Kali ni terlalu seksa. Disebabkan mak tak bole nak jalan, doktor masukkan tiub kencing nak amek urine. Allahu.. Mak rasa besar dugaan kali ni. Xray pun atas katil. Berkali-kali doktor bagi morfin tapi dos paling tinggi pun tak mampu nak hilangkan sakit yang mak tanggung sampai mak mintak doktor bagi bius penuh kat mak. Doktor kata tak bole bagi morfin lagi sebab dah banyak sangat bagi.

Bila xray tak nampak apa, doktor scan pulak. Bila scan tak nampak, doktor buat cti scan pulak. Allahu.. Sedih hati mak Tuhan ja tau betapa mak dah rosakkan badan mak. Lepas cti scan, doktor refer mak dekat pakar sakit puan pulak. Semua tak jumpa punca. Kali ni tak tunggu lama kejap ja doktor bedah datang dan bagitau kena operate laparotomy. Mungkin sebab laparoscopic dulu, usus mak terbelit atau bocor. Bila mak tau operation ni midline incission, mak terus tak nak buat. Mak tanya takda cara lain ka selain operate. Doktor kata masuk tiub dalam perut. Kalau gas keluar abes dan keadaan mak ok, tak perlu operate. Tu pun mak rela ja, nak. Telan ja tiub masuk dari hidung terus sampai perut. Dah masuk tiub kat hidung, doktor pasang tiub kencing pulak. Petang tu mak admit wad tapi masih tido di yellow zone.

Esok mak dipindahkan kat red zone pulak. Mak pun tak tau apa punca kena pindah kat situ tapi tak lama mak kat situ mak dipindahkan pulak ke wad surgical. Masa mak nampak staff pakai baju bedah mai nak pindahkan mak, mak tau dah memang takdak harapan lagi. Mak rasa marah rasa nak rentap ja tiub kat hidung tu. Tiub-tiub tu semua buat mak terseksa. Masuk tiub pun kena operate jugak. Sampai dah operate baru tiub di nurse bukak. Sabo je la mak ni, nak.

Kali ni mak dapat katil yang tak selesa. Bukan lagi bilik yang sejuk dengan aircond tapi kat katil berbaris yang panas. Mak dah bayangkan nasib mak kat situ lepas operate nanti. Petang tu jugak mak ditolak masuk operation theatre. Kali ni mak tabah nak hadapi operation kali kedua dan tak rasa panik dah tapi mak dilanda dilema lagi bila pakar bius tanya mak nak morfin atau epidural. Pakar bius kata kalau setakat ambik morfin ja nanti mak tak boleh nak tahan sakit lepas operate sebab operation kali ni major surgery. Kalau ambik epidural kang boleh lumpuh tapi sangat jarang pakar bius tu kata. Dia bagi nisbah kes 1 dari 200,000 operation pun mak dah goyang. Rasa nak panggil suami mak kat lua mintak dia decide kan. Kalau mak lumpuh sebab epidural kang suami mak jugak yang nak kena jaga mak kencing berak suami basuhkan. Masa tu mak dah tak nampak masa depan mak. Lama mak pikir. Pakar bius pun berkali-kali jelaskan. Mak pun macam-macam tanya. Akhirnya dekat 15 minit mak termenung, mak akhirnya ambik keputusan yang agak penting diri. Mak pilih epidural sebab mak tak boleh nak bayangkan tahap sakit macam mana mak kena lalu lepas operate kalau setakat ambik morfin sebab belum operate pun mak dah banyak ambik morfin tapi takdak kesan apa. Nak jadi cerita mak tak jadi operate petang tu sebab operation theatre dia full house. Tolak balik masuk dalam. Tukar baju balik. Aduh leceh sungguh la nak oii..

Pukul 3 pagi masa tengah tidur ngan suami, nurse mai kejut mak suruh tukar baju. Nak operate dah dia kata. Pukul 3 pagi? Mak dah cuak sikit tapi keep cool ja. Satgi heart beat laju jadi masalah pulak. Kali ni takdak tunggu kat ruang menunggu tu dah. Terus tolak masuk operation theatre. Mak tengok pakar bius dia orang yang sama mak jumpa masa bincang petang tu. Alamak! Mak dah seriau kot la dia bole tertidoq pulak kan time masukkan jarum epidural kat tulang belakang mak. Masa dia buat prosedur tu, mak serah diri kat Tuhan. Segala nasib mak, mak serah kat Tuhan. Pakar bius dah bagitau yang kes lumpuh tu sebab patient bergerak masa nak masukkan jarum kat tulang belakang jadi mak pun dok diam ja. Tahan ja sakit masa prosedur tu. Lama jugak dekat 5 minit baru mak dibaringkan. Lepas bagi morfin terus mak lena tapi kali ni lambat sikit kalau nak banding masa first time operate dulu. Nampak sangat la dosage mak dah tinggi.

Mak sedaq bila doktor panggil nama. Terus rasa sakit dan rasa luka yang panjang kat perut. Masa tu tak dapat tengok lagi. Masa tolak balik ke wad, mak tengok hari dah siang. Bila mak tanya suami pukul berapa, suami jawab pukul 7.30 pagi. Mak redha ja apa yang terjadi kat mak. Sedih tak boleh nak habaq. Sampai kat wad mak tidoq. Sedaq-sedaq pukul 11 nurse mai cek. Yang cek mak pulak student praktikal 3 orang tu mak ingat sangat sebab depa sayang sangat kat mak. Bila cek suhu badan tinggi, diorang dah kelam kabut. Terus diorang ambik tuala kecik mak dan tuam dengan tuala basah. Takut sangat depa tengok mak masa tu sampai ada sorang tu dok pegang ja tangan mak tak lepas-lepas sebab tangan mak sejuk sangat macam ais. Bila suhu badan mak dah ok sikit baru depa stop.

Tiba-tiba petang tu mak perasan tangan mak sejuk bukan sebab mak demam tapi sebab dia dah kebas sekali ngan kaki mak pun kebas. Mak rasa badan sebelah kiri mak dah kebas. Cepat-cepat suami mak panggil doktor. Part ni la paling duka sekali. Doktor bagitau mungkin jarum epidural tu dah beralih tempat dan depa decide nak cabut ja dan ganti dengan mesin morfin. Straight away, nak.. Lepas depa stop epidural, sakit dia Tuhan ja yang tau. Mak tahan sakit sampai tarik-tarik rambut. Huhu.. Bila ganti ngan mesin morfin tu, terus mak tekan banyak kali tapi tak effect apa pun. Suami banyak kali terpaksa panggil doktor dan doktor kata tekan button tu sekali ja sebab kalau banyak sangat morfin dalam badan nanti hati bole rosak. Allahu.. Mak pikir morfin pun tak jadi apa, mak decide nak tahan ja la sakit tu sampai nurse bagi ubat tahan sakit. Dengan panas lagi. Betul-betul tak selesa. 

Sehari ja mak terbaring atas katil. Esok tu mak dah boleh jalan sebab mak nak cepat keluar dari wad. Admit wad kali kedua ni sangat la menekan perasaan. Dengan makcik katil sebelah batuk tak henti-henti, katil hujung sana pakcik kepala senget pulak pasal baru lepas operate otak. Tiba-tiba mai orang usung keranda ada orang meninggal pulak kat katil section sebelah. Aduh tekanan.. Tekanan.. 

Seminggu mak tak bole makan sampai mak dah boleh produce angin keluaq tang bawah baru doktor bagi mak minum tapi mak tak bole lagi masa tu. Lepas mak dah bole produce sisa buangan, barulah mak boleh makan dan akhirnya mak dah boleh discharge. Seminggu mak kena tahan kat wad sampai menangis-nangis nak balik. Haha. Asal mak stress mak tidoq. Suami mak yang setia tunggu dari pagi sampai ke malam tak tidoq-tidoq pun stress. Sama la pun suami mak dok spital seminggu teman mak. Huhu

Itulah dia cerita mak.. Sekarang ni dah sebulan berlalu sejak peristiwa malang tu berlaku. Kalau beranak dah bulat pipi anak mak agaknya. Haha. Harapan mak agar mak tak perlu lalu lagi situasi yang kadang-kadang bila mak teringat balik mak bole menangis dan kadang-kadang mak rasa nak menjerit tak mau ingat lagi semua tu. Tak sangka mak bole jadi trauma dengan semua tu. Jadi mak pahatkan pengalaman duka mak kat dalam diari kesayangan mak ni supaya dia terperangkap kat dalam ni ja tak mau datang kat mak lagi dah. Huhu.

Masa mula-mula admint wad operate apendik

Kali kedua admit. Masa ni baru lepas nangis tahan sakit tapi buat-buat senyum ja nak tunjuk kat mak punya mak yang mak ok serta masih gagah.

Sempat lagi suruh suami amek gambar sebelum kena operate. Huhu




Iphone 4S Mati Secara Tiba-Tiba : Cara Hidupkan Iphone Anda Semula

Tadi masa mak capai ipong putih mak tu tetiba dia tak mau on bila tekan home button. Mak dah pelik. Bukan tadi bateri penuh lagi ka? Ala dia buat hal dah nak mintak masuk private clinic ka lagu mana ni? Jadi tiba-tiba datang akal mak nak google guna ipong hitam pasai pa ipong putih mak ni mati tak berlagu.

Bila hit search tudiaa aih.. Semua hat sedara kita belah-belah Indonesia sana yang banyak masalah dengan ipong mati tiba-tiba ni. Agaknyalah kat malaysia ni mak sorang ja ada ipong tetiba mati tak berlagu. Hangpa punya ipong tak jumpa lagi kot depa buat perangai nak mati tak berlagu macam ni pasai dok tengok kat google semua bahasa indonesia ja yang hit result. Mungkin jugak la sebab mak google guna search keyword bahasa melayu tu yang keluaq hat Indonesia ja.

Jadi berbekalkan sedikit ilmu bahasa indonesia yang mak dok cedok petang-petang tengok sinetron tu, agak mudahlah mak nak paham padia dia nak explain dalam blog tu. Depa habaq kalau ipong tetiba mati, toksah dok panik start motoq siap nak pi hantaq kedai pi perbetoi. Dia kata kalau ipong mati, hang tekan SLEEP BUTTON dengan HOME BUTTON serentak sampai keluaq gambar apple selalu kita jumpa masa dia nak start tu.

Pasai pa ipong tetiba mati? Depa kata pasai overusage atau banyak ngat page safari hang bukak dia jadi tak dan la nak catch up. Dok pening catch up sana sini, agaknya ipong tu decide pi tidoq la kot malaih nak melayan hangpa. Ipong jenis ni pun ada ka? Haha. Bila mak try tekan dua-dua button tu tadi serentak, alhamdulillah, ipong putih mak menyala kembali. Baru ingat nak perembat ipong 5S sekali tak jadi pulak. Ekekeke

Semoga perkongsian ini bermanfaat..

Review Choco Sweeties Crup Crup

Haa.. Comel dak nama dia. Crup crup na haiii.. Haha. Mak memang tak pernah makan chocolate campuq rice ngan cocoa crunch ni. Mak beli dari senior mak masa pergi alumni diner kelmarin, kak intan sapura aina binti mohd yusuff. Ha dah abes penuh la tu nama dia mak buh dalam blog. Senang nanti kotla ada stalker dia google nama kak intan ni, dan-dan dia direct pi kat blog mak kan? Haha.

Harga dia murah ja RM10 untuk flavor biasa iaitu milk choc atau strawberry, dan RM11 untuk kinder bueno atau kit kat. Mak perembat kesemua empat-empat flavor tu. Tamak kan lagipun duduk jauh bila lagi nak borong. Mak satu ja problem dengan coklat ni. Mak paling pantang dengan coklat yang grissy tu yang bila makan kat lelangit rasa melengas ja tu. Hoii la paling mak tak suka. Mak suka coklat hat cadbury dia smooth ja kan.

Bila perembat sampai 4 jar ni, tetiba la mak menyesal kot la coklat dia grissy kan. Tapi pergghhhhhh.. Haa..sambung lagi pergh tadi tu..erghhhh.. Sodap gilo choco sweetie ni. Mak dengan suami siap berebut-rebut makan. Haha.. Bukan tak bole makan sorang satu jar tapi bila makan berebut tu lagi best. Coklat dia memang menepati citaras mak, nak. Sangat smooth dan takdak la manis sangat. So nais ja gitchew. Dan-dan la kan suami mak tanya kalau pos berapa postage dia. Hamboi laa.. Suami mak memang gila coklat. Balik bulan depan kena borong lagi la nampaknya ni. Huhu

Kot la hangpa nak try rasa choco sweetie crup crup ni, whatsapp mak. Nanti mak habaq ngan kak intan tu noh. Lagi satu coklat ni kalau nak makan dia kena pi rendam dalam air panas dulu bagi coklat dia cair. Nampak macam leceh kan? Tapi berbaloi gila sampai tahap suami mak pesan jangan perabiskan dia nak pi gheja. Haha.

Opacity? Highly recommended!




Kain Chiffon Bidang 60

Mak ada jual kain chiffon bidang 60 nak. Memang cantik la kaler blocking dia kan. Sweet ja kalau hangpa pakai memang ramai la dok pewit2 kat hangpa kan. Hat corak rimau ni kain dia tebai sikit. Tak payah lining pun ok dah.


Hat ni mak suka sangat. Sweet ja kaler dia. Hat ni nipis kena pakai lining tapi kain dia memang lembut. Sedap ja kalau pakai tengah panas kan. Maklumlah malaysia kan panas ja la ni.


Hat ni macam tak berapa nak jiwa remaja kan. Macam sesuai dengan umuq-umuq macam mak ni kan? Ha memang mak saja la pilih hat corak lagu ni pasal bila mak hangpa pakai dia nampak lagi muda pulak kan. Boleh la ni belikan untuk mak atau mak mertua hangpa. Takkan la hangpa ja yang nak cantik-cantik, betoi dak?


Kalau ada yang berkenan dalam hati tu bole la whatsapp mak, nak. Nombor mak 01132341326.

It's Pandora for My 27th Birthday

Rabu lepas birthday mak.  Melting sungguh la mak ni pasal dapat surprise pandora. Mak memang lama sungguh dah berkenan dengan bangle pandora. Tak sangka suami mak belikan buat surprise. Tak boleh nak cakap apa bila tengok paper bag pandora yang indah diikat dengan ribbon pink tu.

Suami mak belikan bangle idaman untuk mak. Agaknya dia kesian tengok mak tetiap malam dok stalk bangle tu kat website depa, suami mak belikan la. Mak nak bangle tu ja sebab clipper dia pun dah cantik. Tapi suami mak tambah pink facet charm sebijik. Latest collection katanya. Hehe.

Leka la mak ni kan bila dapat idaman hati. Dok la tengok dekat nak sepuluh kali tak puas-puas mata tu dok tengok ja. Hehe. Peghak sungguh la kan. Tapi memang kena la dengan nama charm dia tu pasal makin lama mak tengok dia, makin melting pulak mak rasa. La ni dah sebok nak perabihkan nafkah bulanan nak pi perembat spacer dengan stoper pasal mak takmau bangle mak penuh pun. Suka yang simple ja macam gambar kat bawah ni.


Hat bawah ni mak punya pandora kesayangan. Memang takkan ditukar-tukar la ni. Simpan sampai mana ada umuq nanti boleh pusaka kat anak pulak. Hihi



Home Again : PSSCMIIUM Alumni Commemoration Diner

Kami balik lagi lepas adjust tiket kelmarin. Nak murah punya pasal kami amek tiket pukul 6 pagi. Best? Sumpah tak mau dah amek first flite. Bayar lebih pun takpa lah asal mak ni lena tidoq sampai tengah hari seperti kebiasaan sebelum berangkat pulang ke kampung.

Kami bergerak dari rumah seawal 2 pagi tau sebab tak mau kawan suami tunggu lama pasal kitorang mintak tolong kawan tu hantar kami ke airport. Bila sampai kat airport, kami teruja sebab tengok takda orang pun. Gate nak drop luggage pun tutup sebab takda orang. Alahai tersidai la kami kat kerusi nak tido mana dapat. Huhu





Bila selalu balik malam, kami biasa lihat pemandangan malam je. Kalau ada rezeki dapat la tengok bulan mengambang. Bila first time balik pagi ni, kami dapat tengok matahari terbit dari ketinggian 30,000 kaki untuk pertama kali which is sangatlah amazing.



Bila selamat sampai di rumah, kami ada kenduri yang perlu dihadiri. Dengan muka tak cukup tido sebab selalu muka sembap aje pasal terlebih tido, kami menghadiri kenduri kawen tersebut. Pergi satu family mertua. Balik dari kenduri tu teruslah mak ni bersilat iron baju yang nak dipakai untuk attend dinner malam nanti. Gosok sikit punya laju sebab tak sabar dah lepas solat nak membuta.

Malam tu kami ke UIA untuk dinner tersebut. Sangatlah seronok bila dapat jumpa kawan-kawan silat yang lain terutama kawan favorite mak, kumat. Mungkin satu kebetulan kami sama-sama pakai baju kaler hitam malam tu. Kasut pun sama hitam. Huhu. Semua orang mak nak pergi kiss malam tu sebab esaited sangat. Ada dalam setahun lebih jugak tak jumpa diorang ni.

Hasrat suami nak bertemu dengan datuk guru utama pun tercapai dan kami rasa amat bermaknalah kehadiran kami malam tu selain menjadi sebahagian daripada sejarah penubuhan kelas antarabangsa psscmuiam dan 4 kredit diberi kepada psscmuiam sebagai subjek ko-ku. Dinner kali ni pun sangatlah best kalau nak bandingkan dengan 4 tahun lepas which is masih improving. Overall, we are glad that we were there for the alumni dinner.




















Tetapi, alangkah malangnya bila kereta kami rosak masa dalam perjalanan pulang. Disebabkan 20 minit sebelum kereta rosak tu kami dalam keadaan yang sangat gembira dan bahagia, kami tak rasa stress pun bila kereta rosak. Huhu. Another nite without proper sleeping. Nasib baik abang kesayangan mak mai datang tolong adik dia ni. Sayang alang sangat-sangat. Sanggup datang dari sepang ke ampang semata-mata untuk tolong kami. Sangat-sangat terharu.



Selesai alang tukar part kereta yang rosak, kami sarapan dulu di kedai mamak memandangkan jam pun dah pukul 5 pagi perut pun dah lapar balik. Kemudian kami sama-sama pulang sebelum berpisah di traffic lite bandar salak tinggi. Setiba di rumah kami melelapkan mata dulu sebelum bangun dan masak bbq ramai-ramai sebab kami nak sambut birthday bulan mac sama-sama. Another day of happiness.

[GALERI] 15 Cosplay Paling Kelakar Dan Paling Kreatif Tanpa Menelan Belanja Tinggi

Tak perlu belanja mahal-mahal untuk hasilkan cosplay yang kreatif.

Iphone : Apa Helah Sebenaq Depa Nih?

Mak ada dua Iphone 4S. Satu kaler hitam, satu lagi kaler putih. Hat yang hitam tu suami mak belikan dan hat yang putih tu mak beli sendiri. Kawan-kawan mak kata bahaya aih pakai iphone ni satgi orang merika bole trace kita guna smartphone kita ni langsung mampuih kena bom ngan depa. Mak pun terpikiaq apa sangatlah salah mak ni kat depa kan tetiba nak kena bom bagai.

Memang la bole trace guna smartphone. Kena block pun bole pasal setiap iphone kan ada apple id. Kotla taknak kena trace toksah la on kan location. Biaq pi situ ja la. Mak pun perasan mak ni lagi terra dari kaum kerabat steve job tu mak pun rasa mak bole main-main kan depa "cari lah aku dalam lubang cacing mana pun hang nak cari" gitchew. Tapi depa ni memang brilliant.

Nak jadi cerita la kan, tadi tetiba mak nak add mak punya wishlist kat note mak kan. Selalu mak simpan note dalam hp hat putih tu. Tadi pulak mak malas nak capai hp putih tu, mak tibai hat hitam pasal lagi dekat. Bila mak bukak note mak, mak jadi tanjat ni. Semua note yang ada kat hp hat putih tu ada dalam hp hat hitam ni. Mak pun dah confuse. Awat depa boleh main copy paste pulak ni. Sebab apple id dua-dua hp ni sama jadi depa boleh main copy paste ka? Ka lagu mana?

Mak pun dah pikir yang negatif ja kan. Kalau barang omputih ni mak pikir hat buruk-buruk ja. Barang depa mak suka tapi hat depa ni yang mak tak berapa suka. Jahat kan depa tu? Haha taksal. Mak dah ada rasa-rasa ada benda misteri ni. Misteri sangat ka? Ada sapa-sapa bole explain ka?




Kasut Yang Sesuai Untuk Majlis Makan Malam Yang Gemilang

Gitcheww tajuk nyee.. Sabtu ni mak ada diner alumni kat uia. Cerita dia diner ni patut 7hb hari tu dah tamat segala cerita tapi nak dijadikan cerita, diner ni postpone, nak. Postpone sehari selepas suami mak confirm kan tiket flite, nak. Apa nak buat kan dah terconfirm. Minggu lepas la pun kitorang adjust balik tiket tu. Dah sama harga macam tiket balik raya, nak. Tambah segala denda sebab tukar tarikh.

Sebenaqnya, mak memang tak prepare apa langsung untuk diner ni. Tau dah tema depa purple silver tapi pasal mak tak prepare apa-apa, takdak beli baju untuk diner ka apa ka, pasal balik hari tu dah rembat bella ammara sehelai (preloved, nak), mak jadi takdak duit dh, mak ingat mak nak pakai jubah all time favorite mak tu yang dah tentu-tentu jubah princess cut mak tu. Baju, done! Tudung? Ah! Shawl pengantin mak ada! Jerit kuat-kuat kan nak bagi yakin diri sikit. Haha.

Kasut? Beg? Mak ingat nak kendong beg charles keith mak yang sweet tu ja pasal dia ada meghelap meghelip sikit kan. Hat kasut ni yang mak tak berapa nak paham sangat. Mak always like black when it comes to shoes. Jadi mak ada pump vincci kaler hitam dengan wedges nose kaler hitam ja. Ada lagi la wedges lagi satu kaler krim dan boot..dan err.. Mak takdak banyak kasut pun. Haha. Jadi.. Agak-agak, mana satu kasut mak yang paling sesuai untuk jubah princess cut mak tu?



Hashtag
#Edisi dress up dinner paling jimat
#Menuju wanita sebenaq

Sing You Home – Jodi Picoult


Buku ni la yang mak baca sampai siap suluh dalam selimut tu pasal tinggal last part mak nak tau sangat padia la nak jadi dengan Zoe yang dok berebut frozen embryo daripada ex-husband dia, Max. Mak sampai tak bole nak duduk rileks kepala ingat nak baca buku ni ja. Tu yang sampai nak buat kerja pakai kaki tu. I just can’t stop reading it once I’ve start read it. Syaitonnirrajim sungguh la kan?. Haha. But the simple wording and the way Jodi describe everything about the characters yang buat mak keep continue baca tak dan nak menguap segala. Kot la masa study dulu mak baca buku-buku teks tu sampai tak dan nak menguap macam ni, confirm tiap-tiap sem muka mak ja yang pi collect sijil dean list. Huhu.

Buku ni pun dia dekat dengan mak dan sebenaqnya lagi dia bukak minda mak ni to get your husband's feeling into account when you are struggeling to have a baby. Max, lawning service,ngan Zoe, music therapist ni depa dah 9  tahun kawen belum dapat anak kan and they went for 5 times IVF which the fifth attempt Zoe hamil tapi miscarriage when the fetus was 28 weeks. Dalam diam-diam, Max yang dah tak boleh nak tahan pasai dia ni kawen dengan Zoe sebab dia nak hidup bahagia dengan Zoe tapi sebab Zoe nak sangat anak, dia rasa tersisih dan dia rasa Zoe cuma pentingkan anak. Pendek kata Max ni rasa terabai. Seriously? Suami mak rasa macam tu ka?

Sebab memang betoi pun bila kita struggle nak anak sangat-sangat, kita bagi banyak pantang larang kat suami. Itu tak boleh, ini tak boleh. The same way that Max felt when Zoe keep struggling of getting a baby. Depa pun bercerai. Max tinggalkan Zoe yang tengah merana sebab baru lepas miscarriage tu. Max pindah pi tinggal dengan abang dia yang dah kawen dan end up got crush dengan kak ipaq sendiri which is.. Bunyi cam teruk, betoi dak? But in reality, memang benda tu jadi pun even dikalangan kita sendiri. Zoe yang merana tu dibantu oleh kawan baik dia, Vanessa. Hangpa nak tau dak.. Depa end up of being a lesbian and got married as life partner.

Hat yang ni la mak takleh nak stop baca siap set alarm tu kot-kot nanti terlajak baca nanti tau-tau suami mak dah balik gheja ka kalut nak siapkan minum petang dia pulak. Koh3.. Zoe memang teringin sangat la nak anak even dia tau kalau nak anak kena ada orang laki tapi la ni kan dia kawen dengan perempuan. Dan-dan Zoe ni teringat yang dia ada simpan frozen embryo dekat klinik panel dia. Mak pun kagum sungguh la kan sekarang dah siap ada teknologi yang boleh freeze kan embryo. Tinggai pi inject masuk dalam womb ja kan.

Depa pun dok berebut embryo ni pasai Max anggap Zoe tak layak dapat anak tu pasai bini dia dah sesat jadi lesbian pulak la ni tapi dia ni pun tak sedaq diri jugak kan pasai ada affair ngan kak ipaq sendiri which is both parties sebenaqnya tak layak langsung la nak bagi environment yang sihat pada bakal anak tu kan. Both parties pun tak layak la dapat embrio tu. Nak jadi cerita Zoe ni dia kena fitnah dengan client dia yang pi habaq Zoe ni cabul dia masa sesi terapi. That’s something terrible yang memang confirm Zoe kalah kat court. Dia pun give up dan bagi embryo tu kat Max. Bila dah menang kes, Max end up bagi embryo tu kat Zoe jugak. Baby tu? Jodi describe baby tu as the “most people” pasai dia ada satu bapak tapi dua mak.

Haa.. Mak pun dah ternganga ni tak tau nak taip apa dah kan pasal abes dah cerita dia which is happy ending pulak kan. Hangpa pun bole la baca buku ni pasal buku ni pasal social problem yang mak rasa memang logik la. Tak macam novel melayu yang sungguh-sungguh dia punya merepek tu nama tak nak kalah macam keturunan dari kayangan punya nama ka macam mana klimaks pun tak nak kalah dia punya melampau tu. Haha. Jodi Picoult is best, and mak rekemen hangpa baca Jodi Picoult.



Lisa Surihani Pregnant Masa Berlakon Filem Cicakman 3?

Ha todia la kan mak baca tadi Lisa Surihani ni rupa-rupa dia tengah dok pregnant masa shooting filem Cicakman 3. Cicakman dia pun hensem dah la ni takdak dah serabai macam dulu. Dah makwe dia pun segak kan, padan la kalau mak kata hero Cicakman 3 ni hensem. Koh3.. Padia pulak la mak nak gosip pulak petang-petang ni kan. Tapi sebenaqnya mak ni jeles dengan budak Lisa ni. Kakak ka dia ni? Ah tak kesah la kan.

Dengaq cerita pun depa ni 3 tahun dok tunggu tak dapat anak. La ni ada dah rezeki depa tengah expecting sekarang. Dah tak member dah la mak dengan budak Lisa ni pasal dia dah pregnant, mak belum lagi. Koh3.. Dapat kembaq pulak tu dengaq cerita dia lagi. Hai bertuah sungguh la budak dua orang ni kan. Tengah pregnant pun bole shooting lagi. Baguih budak Lisa ni pregnant tak mabuk agaknya la kan. Senang gheja semua bole buat. Tapi agak-agak berapa bulan Lisa pregnant masa dia shoot filem Cicakman 3 ni kan? Hangpa nak tau hangpa tengok sendiri la temubual eksklusif Lisa ni. Buat peminat-peminat Lisa Surihani, kita doakan la kesihatan baby dan mak depa dan semoga dalam keadaan yang sejahtera hendaknya. Aminn..


More Is A Gigantic Satisfaction

Mak shoping buku lagi. Menyesal mak rembat Jodi Picoult minggu lepas, sekarang mak rasa hidup mak macam nak buat kerja rumah semua nak pakai kaki. Tangan ngan mata dok tengok buku. Kot la bole buat kerja umah blindly. Suka sangat la pulak dengan Jodi Picoult ni. Mak bole baca buku tu dalam selimut suluh ngan torchlite. Haha.

Mak perembat Cecelia Ahern pulak tadi. Try baca next hot sellers pulak la. Mak pi rembat sampai tiga sekali pasal ada value buy dekat MPH tadi beli tiga buku bayaq RM80 ja. Mak ok ja tengok rega macam tu. Suami mak la kalut tunggang langgang nak bayaq. Miahaha. Test tengok baguih ngat ka Cecelia Ahern ni. Kot la macam stokin basah ja rasa bila baca buku dia nanti, baik pi beli yang hat Jodi Picoult dah la. Hehe.





Apa Yang Surirumah Buat Kat Rumah

"Ateh buek apo kek umah? Duduk yola?"

Macam tu soalan alang aku tuju kat ateh aku masa aku tengah cuci pinggan. Terus berhenti cuci bila aku dengar soalan tu dan tengok muka ateh terpinga-pinga bila dapat soalan jenis macam tu. Buat apa bila duduk kat rumah sorang-sorang?

Kepala aku terus tangkap "Aku yang duduk berdua dengan suami ni pun tengah hari baru dapat rehat, ini kan pulak ateh aku yang ada dua orang anak yang dah bersekolah. Aku rasa ramai suami memang dah lama mengidam sangat nak tanya isteri diorang buat apa duduk kat rumah. Layan facebook aje ke macam mana. Tapi nak elak isteri merajuk bimbang dituduh suami dah penat nak bela isteri yang disangka duduk senang lenang aje kat rumah, maka bertanyakan soalan jenis macam tu kat adik perempuan yang berjawatan housewife nampaknya jalan paling selamat. Tapi isteri alang aku tu bukannya housewife pun.

Lalu ateh aku pun cerita la rutin harian dia secara terperinci daripada pagi bawak ke malam. Pagi-pagi buat sarapan kemudian hantar anak pergi tadika. Balik rumah terus mengemas, cuci baju kemudian masak. Tengah ari amek anak dari tadika. Siapkan makan tengah hari untuk anak yang balik sekolah darjah satu dan suami yang balik rumah makan tengah hari. Petang kadang rehat, kadang ada kerja lain pulak nak kena buat. Kadang ada kerja extra contoh mop lantai dua hari sekali atau cuci toilet seminggu tiga kali. Belum lagi kadang cuci kipas siling sebulan sekali. Cuci tingkap setahun dua kali?

Aku pun menyampuk jugak sebab aku pun housewife. "Alang ingat housewife duduk rumah tengok tv jo ko?" Macam tu pulak aku tuju soalan jenis tak puas hati kat alang aku. Haha. Muka alang aku kelihatan berpuas hati dengan penjelasan ateh aku. Mungkin isteri dia bekerja jadi dia nak tau sangat apa tugas seorang surirumah. Agak-agak kalau duduk rumah boleh mendatangkan pendapatan, mungkin dia nak suruh isteri dia berhenti kerja jaga anak kat rumah je. Mungkin la.

Rutin ateh aku memang normal. Rutin aku yang abnormal. Kadang suami bagi cuti tak payah buat sarapan pagi. Kadang tengah hari cuti masak tengah hari. Tapi yang sebenarnya rutin aku bergantung kepada cuaca. Kalau hujan nanti aku bagi alasan sejok takut nak pijak lantai rumah. Haha. Kami masih hidup macam orang bujang. Aku bereskan jugak rumah tapi aku ada banyak masa lagi nak baca buku. Masih lapang la orang kata sementara tak ada anak ni. Pendek kata rutin aku setiap hari tak sama. Tapi masih..rumah masih perlu dibereskan. Don't take for granted sebab suami kat luar jumpa ramai perempuan. Kita kat rumah jangan selekeh-selekeh rumah sepah-sepah. Silap hari bulan kunyah novel tu balik sebab makan hati. Leka sangat dengan buku kan. Haha.

Tapi aku rasa semua housewife pun sama walaupun rutin lain-lain. Pendek kata dia masih bereskan rumah. Kalau betul la surirumah ni duduk aje kat rumah, tunggang langgang la rumah dapur tak berasap la jawabnya. Bagi suami yang dapat isteri yang extra rajin tu, jangan korang pulak yang jadi pemalas. Letak barang sepah-sepah, lempar baju sana sini, kesian la isteri nanti penat nak kemas. Korang pun balik kerja mesti nak tengok rumah bersih dan kemas jadi tolonglah bagi kerjasama sebab bila isteri sorang je nak pastikan rumah kemas dan bersih tapi suami tak ambil berat, tu yang kadang-kadang setiap bulan ada sesi membebel sebab isteri dah penat. Gitchew.

Keliru Ke Kerilu?

Well.. I got myself confused. Which people is more sucks in your opinion : 

Is it to go for a holiday and ask the one you borrowed money from, which your own friend, to join the holiday together as well (You don't pay up the money you borrow from him but instead you ask him to join for the holiday. Where the hell you get that money to spend over your holiday? Which one comes first? The holiday or getting the money borrowed to be paid off?)

Or

Is it not to spend something quite expensive for yourself because you are afraid to think that your siblings will having a thought like "Eh bole pulak beli itu ini tapi bila nak pinjam duit asyik tak dapat nak tolong" ??? And you are of course a housewife which all your stuffs were bought by your own husband.

So, which one of them is sucks? Is it the one who ask to join the holiday? Or the one who lend his money to? Or the housewife who is afraid of spending her husband's money? Or the siblings themselves?

Do you really think someone should have to think up to this stage? Where on earth they got the idea of making someone sound and act silly but they live happily?

Mak pun dah naik bengong. Ni semua Jodi Picoult punya pasai. Huhhh!

Cadangan Hadiah Untuk Suami : Baca Kalau Korang Housewife Dan Sengkek

Birthday suami hangpa is just around the corner? Lusa birthday dia? Alamak tak tau nak bagi apa macam mak ri tu? Kadang-kadang hadiah yang mahal bukanlah sesuatu yang menjamin kegembiraan suami kita. Silap hari bulan dia dok bebel kat kita balik awatla kita pi perabih duit beli hadiah untuk dia sedangkan duit yang kita dok perabih tu duit dia walaupun duit nafkah dia bagi bulan-bulan. Bukan ka kita ni housewife? Bukan ka? Haha.

Bersyukur la pasai kita ni housewife tak payah dok kalut nak pikiaq bagi hadiah mahal-mahal kat suami. Duit dah la tak banyak mana dah tu dalam kepala mak ni pun sebok la nak siapkan projek dapuq comel mak tu kan. Maka datanglah idea nak bagi suami mak hadiah yang mana mak bole tumpang sekaki. Haha

Mak bagi dia famous amos cookies in a truck. Cookies bagi kat dia, truck mak perembat buh kat dapuq. Haha. Mahal? Dak aih. Murah gila. Kalau tak caya bole cek harga dia kat website diorang. Ada yang kata famous amos ni tak halal. Sebenaqnya halal. Mak tengok ramai dalam website taip pun dah salah, depa pi taip famous amous. Sampai bila-bila la pun takkan jumpa famous amos dalam direktori halal tu pastu dok kalut habaq barang tak halal.




Murah gila kan? Selain murah, depa ada delivery ikut kawasan jugak tau. Rasa-rasa mak la kan, suami kita ni baguih bagi dia barang makan ja. Bagi jam tangan kat dia pun dia tak pakai dok simpan dalam laci. Kita tengok pun makan dalam. Haha. Macam suami mak dia gila kat coklat. Nak bagi fererro rocher macam dah tak rare sangat. Lagipun dia paham la isteri dia ni dok rumah online shoping ja tak dak keja lain.

Banyak lagi website yang offer delivery ni kot la hangpa nak bagi surprise kat husband kan. Bajet pun takdak la mahal sangat hat yang seratus lebih pun banyak ja pilihan yang menarik yang kita boleh pilih. Paling penting sekali kita niat nak bagi suami kita happy ja dan bagi dia rasa yang kita ni sentiasa ingat kat dia walaupun dengan hadiah yang tak seberapa tapi penuh dengan keikhlasan. Gitchew.

Sakit Kepala Sampai Tak Boleh Nak Tidur? Apa Nak Buat? Nah! Khasiat Selawat Syifa

Jam dah dekat nak pukul satu pagi ni tapi mata tak boleh nak lelap sebab sakit kepala datang menyengat. Ni kalau setakat pening ni elok je boleh lelap mata silap ri bulan bangun esok pagi kepala rasa ringan. Tapi kalau sakit kepala datang abes la.. Boleh bawak bergurau lagi dengan suami tapi bila nak bawak tido.. Failed. Susah hoi nak lelap mata ni tanggung sakit kepala berdenyut.

Aku dok guling kiri kanan kesian kat suami nak lelap pun susah. Sampai aku kata kat suami rasa macam nak telan panadol dah ni dia punya rasa tak bole nak tanggung tu. Aku suruh suami tido dulu aku nak pikir nak buat apa nak bagi hilang sakit kepala ni. Tetiba aku teringat nak baca selawat syifa. Amazingly.. Bila aku start baca.. Sakit kepala yang berdenyut tadi beransur hilang. Nikmat sungguh la bila sihat. Betul-betul nikmat bila dah tak sakit kepala.

Subhanallah.. Sungguh aku terlupa dengan amalan-amalan macam ni. Tadi kepala ingat nak telan panadol la, minum air panas la nak bagi hilang sakit ni tapi aku lupa langsung selawat syifa tu lah penawar yang terbaik. Kawan-kawan, janganlah kita dok bergantung kat ubat-ubat yang terang-terang yahudi punya agenda. Beramal lah kita dengan ayat al-quran dan selawat keatas Rasul kita. Terbukti dah ni dan buat aku insaf. Apa-apa jadi sakit ke, kena musibah ke, balik la kita pada Pencipta kita. Pesanan untuk diri sendiri jugak..


Selamat Hari Lahir Suamiku!

Suamiku padia? Bukan suamiku encik sotong. Suamiku hensem! Haha gitchew. Mak nak ketawa ja ri ni walaupun ada perkara bengong gak yang jadi tadi.

Hari ni genap la 28 tahun umuq suami mak, nak. Kami pergi jalan-jalan plaza merdeka tadi suami mak rewarding diri sendiri shoping kat G2000. Mak memang galakkan suami mak perabih duit kat sana, nak. Penat suami mak kerja jadi baju-baju dia kena la baguih dok ada kan. Takkan baju mak ja yang nak kena high class. Puihh! High class tang mana pun tak tau. Haha

Mak belanja suami mak G2000? Eh bukan tak boleh belanja suami mak pun tapi swipe guna kad kredit suami mak jugak lah. Hahaha.. Lepaih setel perabih duit shoping baju, mak nak pi beli Jodi Picoult pulak. Kemain ko nak. Anak orang mak nak beli. Bukan beli orang. Beli buku dia ja la.

Ni first Jodi Picoult yang mak ada. Takkan nak beli Sophie Kinsella yang nampak benau budak-budak remaja dia tu kan. Kalau dok study kat matrik dulu nak baca sophie kinsella padan la jugak. Jadi mak tak shoping banyak mak rembat sing you home sebijik dulu. Nak test best sangat ke Jodi Picoult ni.


Lama dah aih buku ni published tahun 2011 lagi. Hat yang 2014 takdak. Tak tau la sold out ka atau memang kedai tu jual yang hat-hat lama ja. Huhu. Lepas shoping buku, mak ajak suami mak pi Daiso kat boulevard bagi menyetelkan projek dapuq comel mak. Comel ngat ka? Comel bagi mak dah la. Huhu

Jadi housewife ni susah angat la nak bagi surprise kat husband. Nak surprise bagi cincin kat suami pun tak jalan. Nak surprise lagu mana, siap ajak suami pi ukuq jari. Haha kepiaq! Sampai boulevard mak suh suami mak pi masuk toilet cepat pasai dia tak tahan nak kencing. Niat dalam hati nak pi perembat famous amous sat pasai semalam mak tengok kat website dia murah-murah ja cookies dia. Tetiba masa tengah dok pilih suami mak dah mai. Haha cikaiii.

Mak dah pilih hadiah yang mak nak bagi kat suami mak. Suami mak nak coklat mak belikan jugak. Mak pi belek-belek lagi tetiba suami mak dah bayaq? Haha awatla bayaq hadiah sendiri. Dalam kereta mak bayaq balik. Suami mak ketawa ja bila mak kata mak nak buh trak tu kat dashboard kereta ganti kereta F1 dia tu. Alhamdulillah.. Mak happy mak buat suami mak ketawa macam tu.


Suami mak dia tak mau makan kat luaq. Jadi kami pun balik rumah mak masakkan ayam masak kurma. Mak godek-godek adjust sana sini, jadi jugak la kot ayam masak kurma mak tu. Dah siap ugut kat suami mak kalau tak sedap malam ni kita pi makan kat luaq. Dia sedapkan aje la. Hahaha.


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Mak harap suami mak happy ri ni. Aminn ya Allah..

Esok Birthday Suami?Gulp!

Oh mai3.. Cemana cerita cek bole lupa esok birthday suami cek ni. Bukanlah lupa mana. Balik nismilan ri tu siap dah sambut ramai-ramai punya birthday kot. Tapi itu ramai-ramai punya cerita yang birthday belum masuk bulan pun dok angkut sekali sambut ri tu. Haha.

Tapi bila berdua ni dia bole jadi kelam kabut sasau jap hati ni tetiba. Alahai. Nak masak padia nih esok. Padan la tadi suami keluar pergi pasar beli ayam dengan rempah kurma. Alamak! Mak tak pandai masak hoi. Seumur hidup tak pernah mak masak ayam masak kurma ni.

Kalau dua tahun lepas kemain la siap bagi surprise kat suami bagi dia jam tangan anticlockwise tu sekali dengan ceklat fererro rocher. Jenuih la dok pujuk tadi esok nak pi belanja suami makan kat luar sambut birthday dia tapi dia tak mau. Huhu.

Omaigod.. Suami mak tu selalu la bagi mak ni suprise,nak. Tak sampai sebulan masa baru mula-mula kawen tetiba ada orang mai hantaq bunga pi opis masa dok jauh dulu. Tedia suami mak bagi bunga mai dari kuching tak tau lagu mana tapi rupa-rupa kedai dia dekat ja kat jalan brickfields nun. Huhu.

1st anniversary suami mak bagi suprise lagi, nak. Mai lagi orang datang umah hantaq bunga. 2nd anniversary pun sama suami mak tu dia pi sorok kotak besaq bawah selimut bila mak selak tetengok ada hadiah. Gagap sat mak, nak.

Mak? Sekali and ever tu je la pernah bagi suami mak surprise. Owh.. Padia la nak jadi esok ni. Mak google resepi ayam masak kurma la ni jugak la. Harap-harap semua jadi baik-baik ja esok dan suami mak suka. Aminn3 Ya Allah..


I Just Need More Books To Read!

Cewahh.. Baru lah habis baca satu buku tajuk dia Perdana Discourse Series dah perasan kekonon dah berbudaya membaca lah sangat. In fact buku tu je la yang paling akademik yang pernah aku ada. 

Itu pun suami aku beli kan. Itu pun lagi suami beli sebab ada muka Tun Mahathir kat cover page dia. Kekonon bila Tun dah takda nanti sekurang-kurangnya ada la jugak something yang ada kaitan dengan Tun dalam simpanan kami.

Tapi niat asal nak beli buku ni yang memang tak senonoh langsung tu buatkan aku seronok baca sampai habis. Aku tak taula kalau orang lain dah bertahun lama dah khatam buku tu. Aku ni tahun 2015 la baru abes baca. Itu pun start masa 2014. Owh tapi buku ni published 2012. Takdelah berzaman sangat. Haha

Sebab kan buku ni jugak la dan words by Tun yang buatkan aku dah start merengek kat suami nak beli buku lain. Tak mau dah beli novel melayu contohnya yang tajuk Asam Pedas Untuk Awak ke ape ntah. Membazir je beli novel melayu esok lusa dia masuk tv jugak. Huhu.

Tak sabar nak shopping buku!


Dah Abes Seronok La Cuti Kali Ni

Berakhir la cuti kami kali ni. Cuti dua minggu pun rasa kejap je. Tak tau nak cuti berapa lama baru nak cukup ni. Ah! Pindah terus la senang kan? Huhu

Lepas berakhir keseronokan kat pangkor dengan family mertua, kami menyambung keseronokan tu di kampung aku pulak. Dah lama tak jumpa kakak-kakak dan abang-abang aku ni. Dah berapa kali balik tapi tak dapat jumpa sebab biasa aku balik kampung masa hari bekerja.

Jadi cuti raya cina kali ni kami amek kesempatan berkumpul ramai-ramai. Hari khamis kami dapat berkumpul separuh sebab along tak balik. Even along takde pun kitorang belasah je la sambut birthday along bulan januari dengan birthday bulan march dan april. Semua sumbat dalam tu. Semua orang kongsi kek yang sama. Haha




Hari sabtu semua ada kecuali ateh. Kami balik rembau gathering family mak aku pulak. Nak buat kambing golek kata nye. Memang syok la kan dah lama tak makan kambing golek nih. Wiiiiii best2! Lepas makan kambing golek kami pun berpisah. Sob3.. Till we meet again my dear brothers and sisters..



Bercuti ke Pulau Pangkor

Yay! Cuti-cuti family mertua untuk tahun 2015. Kitorang memang lama dah mengidam nak pergi pulau sebab lepas pergi pulau sapi kat sabah ri tu kepala otak ni asyik ingat nak snorkling aje. Lepas di plan lama-lama pastu hampir tak jadi pulak, akhirnya kami jadi jugak pergi bercuti ke pulau pangkor.

Gerak memang awal gila la. Kul 4 pagi dah gerak dari rumah sebab kami pergi dua hari satu malam je jadi kalau gerak lambat rugi masa la sampai sana nanti dah malam. Kami sewa homestay kat teluk gedung. Murah je homestay dia satu malam baru rm250. Sangat berbaloi la untuk satu family.

Petang tu kami terus ke pulau giam snorkling kat sana. Best gila bila dapat main dengan ikan-ikan yang cantik lagi. Tambah best bila bole tengok nelayan tarik pukat ikan bilis. Kat pulau pangkor banyak yang jual ikan bilis mata biru tapi aku tak beli pun. Lepas tu kebanyakan rumah kat situ diorang gantung ikan buntal sebagai hiasan rumah. Memang rare. Rare ye bukan rara. Huhu

Sebelah malam lepas tahlil kami bbq kat tepi pantai. Cuti yang ada pengisian rohani ni. Memang syok gila la bila bbq kat tepi pantai ni. Sendu je rasa. Bila dah kenyang dok tersadai kat bangku. Ayam kat atas griller tu dah tak peduli dah. Biar masak sendiri sampai rentung. Haha.

Esok sebelum balik kitorang main game pantai pulak. Naik big marble tapi aku tukang amek gambar je la dari dalam bot. Lepas tu main kayak kejap sebab dah tak mampu sangat rasa nye berkayak kat laut nak lawan ombak tu. Surrender aku. Huhu. 













 

Copyright© Diari Rara. Denim Template By CikkMiraDotCom . All right serve.